Осигуряването на кръв е трудно, защото доброволните кръводарители са малко, казват

...
Осигуряването на кръв е трудно, защото доброволните кръводарители са малко, казват
Коментари Харесай

Недостиг на кръв по болниците у нас

Осигуряването на кръв е мъчно, тъй като доброволните кръводарители са малко, споделят от " Пирогов ".

Повече от година млад мъж се лекува в интензивното на " Пирогов ", откакто е получил тежки контузии поради рухване от четвъртия етаж. 19-годишният юноша се нуждае от преливане на кръв през няколко дни. Малко хора обаче се включиха в акцията за непринудено кръводаряване, която болничното заведение провежда предходната седмица. От здравното министерство регистрират, че кръводарителите предходната година са се нараснали с към 5%, а за първите 4 месеца на тази са с 8 на 100 повече. Нуждите от кръв на лечебните заведения обаче също нарастват.

18-те кревати в интензивното поделение на клиниката по неврохирургия на " Пирогов " са заети съвсем непрекъснато от пациенти в сериозно положение, които имат потребност от кръв и кръвни артикули.

Тези сериозно заболели които непрекъснато имат потребност от кръвни артикули те по-дъгло време се лекуват и претърпяват. Съответно има потребност от повече артикули, сподели доктор Валерий Плачков - шеф на ОАИЛ към Клиника по неврохирургия, УМБАЛСМ " Пирогов ".

Повече от година в отделението на лекар Плачков лекуват юноша с голям брой контузии след рухване от високо. Преливат му кръв и кръвни артикули през няколко дни

Това са големи количества, които единствено този болен е получил. В същото време той не е изолиран слчуай. Това не е казуистика, тъй като ние неотдавна изписахме различен болен, който осем месеца гледахме, споделя доктор Валерий Плачков.

Плановите пациенти нормално би трябвало да изчакат може би ден, два до момента в който се откри кръв за тях, споделя Евгения Шурлиева - шеф на лаборатория по Трансфузионна хематология, УМБАЛСМ " Пирогов ".

В Бургас кръводарителите се усилват. Нараства и нуждата от кръв.

За 20 години са построени 5-6 лечебни заведения с голяма работа, с доста операционни и ние сме принудени да обслужваме всички тях, споделя доктор Людмила Желязкова - шеф на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас.

Малко от кръводарителите в Бургас подаряват непринудено.

Тези, които са напълно безплатни, не са повече от 10-12 индивида в месеца, споделя доктор Людмила Желязкова - шеф на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас.

Възрастен човек има потребност от кръв и за добра идея желая да оказа помощ. По принцип е хубаво да се подарява, да помагаш на човешкия живот. Определено за човешкия живот цена няма, споделя Стамен Панайотов - кръводарител.

Кръводаряването е безвредно и даже потребно за здравето.

Имунитетът се покачва на кръводарителите. Освен това това,че си обменяш кръвта няма нищо неприятно, споделя Евгения Шурлиева - шеф на лаборатория по Трансфузионна хематология в УМБАЛСМ " Пирогов ".

Кръводарителите имат право на два дни заплатен отпуск. Получават храна на стойност 8 лв., алегорични дарове до 6 лв., може да им бъдат възобновени и до 5 лв. разноски за превоз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР